Eksperter gav råd til mindre sygefravær

ad board
I alt 20 eksperter inden for ledelse, arbejdsmiljø og organisationsudvikling gav deres besyv med, da projektet Nærvær i arbejdet afholdt det første af fem Advisory Board møder. Foto: Toke Skou Larsen

Et ekspertpanel gav deres bud på, hvordan projektet Nærvær i Arbejdet kan opnå målsætningen om at mindske sygefraværet med 10 procent for 2000 medarbejdere på de 18 arbejdspladser, der er med i projektet.

Af Toke Skou Larsen, Center for Arbejdsliv:

20 eksperter med hver deres vidensområde inden for feltet arbejdsmiljø, ledelse og organisationsudvikling mødtes fredag den 4. september i Center for Arbejdsliv for at dele ud af deres erfaringer og viden til brug for det enorme projekt Nærvær i Arbejdet.

Blandt fagmændene var Danfoss-direktør og bestyrelsesformand på Teknologisk Institut, Hans Kirk, der har en livslang erfaring inden for ledelse, og han havde flere bud på, hvordan arbejdspladserne kan opnå et bedre arbejdsmiljø og dermed sænke sygefraværet.

– Det er vigtigt at have medarbejderen i centrum. Medarbejderen er virksomhedens vigtigste ressource, og hvis ikke medarbejderen har lyst til at arbejde hos virksomheden, eller hvis ikke medarbejderen passer ind på arbejdspladsen, skal han måske ikke arbejde der.

Den mangeårige direktør understreger, at det er essentielt, at ledelserne ude på de 18 forskellige arbejdspladser, der er med i projekt Nærvær i Arbejdet, er en central del af den proces, der skal sænke sygefraværet.

– Det er ikke nok, at alle HR-folkene er enige om, hvordan tingene skal være. Der skal også være opbakning fra ledelsen, siger han og foreslår, at der til det næste Advisory Board også kommer medarbejdere og ledere fra nogle af de arbejdspladser, der er med i projektet, så det er lettere for eksperterne at følge med i, hvordan projektet forløber på de enkelte arbejdspladser.

På alle arbejdspladser, der er med i projektet, er der udpeget lokale arbejdsgrupper med to medarbejdere og to ledere.

Disse arbejdsgrupper har været med til at definere de indsatsområder, hvor projektet kan styrke arbejdspladsen, og så er det gruppernes ansvar at få implementeret de initiativer, der opstår i løbet af arbejdet.

En god konstruktiv dialog

Foruden debatten omkring ledelsesinvolvering, var emner som projektets resultatmåling og formidling af projektet områder, som deltagerne debatterede, og en række nye input blev taget godt imod af projektledelsen.

– Vi har haft en fantastisk konstruktiv dag med et hav af gode råd, masser af engagement og dialog, siger projektleder Birgit Lübker fra Center for Arbejdsliv og fremhæver, at stort set alle de dygtige og vidende eksperter, der var inviteret til mødet, også kom.

– Det fortæller mig, at der er stor anerkendelse af projektet, og at det er interessant, siger hun.

Et af de forslag, som Birgit Lübker kunne forestille sig blive en del af projektet ude på de 18 arbejdspladser, er et forslag om et ledelsestilsyn, der skal sørge for, at ledelserne lever op til de målsætninger, der bliver aftalt.

– Det kunne have den konstruktive virkning, at ledelserne engagerer sig endnu mere i projektet, fordi de ved, at de har nogle mål, der skal opfyldes, siger hun.

De mange gode råd vil nu blive samlet og systematiseret af projektledelsen, og så kommer de med i de fremtidige overvejelser.

Der er i løbet af projektet Nærvær i Arbejdet planlagt i alt fem møder med Advisory Boardet, og det næste er planlagt til foråret 2010.